Σήμερα στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Κρηνίδων τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αναφέρθηκα στο διωγμός που άρχισε από τη Θράκη και αποτέλεσε το αρχικό πειραματικό στάδιο των γενοκτονιών, που συνεχίσθηκαν μετά εναντίον Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.
H Θρακική Γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αν και αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την Ελληνική ιστοριογραφία.
Για την ιστορία, ήταν η 6η Απριλίου του 1914 όταν κορυφώθηκαν οι διωγμοί σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου της Θράκης, υπήρξε το Μαύρο Πάσχα των Θρακών. Για τη Γενοκτονία αυτή του Θρακικού Ελληνισμού στοιχεία δίνουν οι εκθέσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο των κατά τόπους Μητροπολιτών, καθώς και το βιβλίο με τίτλο: “Μαύρη βίβλος” που εξέδωσε το Πατριαρχείο το 1919.
Μετά την ομιλία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων Κρηνίδων.
Θερμά ευχαριστώ τη διοίκηση και τα μέλη των παρακάτω συλλόγων που ανέλαβαν το να φέρουν εις πέρας αυτή τη τόσο σημαντική για όλους εμάς τους Θρακιώτες εκδηλωση:
- Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων,
- Θρακική Εστία Καβάλας,
- Σύλλογος Εβριτών Καβάλας,
- Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου,
- Αδελφότητα Απανταχού Ηρακλειτσιανών,
- Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δάτου,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιστύλου,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κορυφών,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων
Ελάχιστη κληρονομιά η μνήμη