Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Τηλεδιάσκεψη με Υπουργό Οικονομικών και φορείς ΠΑΜΘ

Χθες συμμετείχα στη τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», μια πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να ενημερώσει και να συζητήσει με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα για την Π.Ε. Καβάλας, ο Υπουργός ανέφερε πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία διοχετεύθηκαν 173 εκ. ευρώ, ήτοι τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ για παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Στοιχείο που βρίσκεται σε αντιστοιχία με τα όσα μου είχε μοιραστεί ο Υπουργός στη τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε στις 8 Σεπτέμβρη 2020. Ο Υπουργός είχε τότε τονίσει πως τόσα πολλά χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν έχουν δοθεί ποτέ άλλοτε στη Π.Ε. Καβάλας, κάτι που αποδεικνύει πως η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας εν μέσω πανδημίας.

Όσον αφορά την επένδυση για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στη Καβάλα, ο Υπουργός ανέφερε πως στις 29 Ιουνίου 2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μετατροπή του πλέον εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της περιοχής στην πρώτη  ΥΑΦΑ της χώρας με χωρητικότητα 360 εκ. κυβικών μέτρων, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου 2021 θα γίνει η προεπιλογή για τη β’ φάση του διαγωνισμού.

Επίσης, σχετικά με την αλάνα της Ν. Ηρακλείτσας, ο Υπουργός τόνισε πως στις 18 Μαΐου 2021 αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.   

Κατά τη τοποθέτησή μου στη τηλεδιάσκεψη ευχαρίστησα θερμά τον Υπουργό για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε στο μείζον ζήτημα των εργατών γης από τρίτες  χώρες που επιλύθηκε άμεσα με σχετική τροπολογία. Η αλήθεια, είναι, βέβαια, ότι σε κάθε ζήτημα που προκύπτει, ο Υπουργός εγκύπτει με ενδιαφέρον και δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή και ο ίδιος πάντα πρόθυμος να ακούσει τα προβλήματα που σας μεταφέρουμε από την Π.Ε. Καβάλας.

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων και πρόσθεσα πως για το θέμα του ανοίγματος της Νυμφαίας πραγματοποίησα τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, κατά την οποία με διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών και την φιλοξενία τους στις τουριστικές μονάδες της περιοχής μας, ενώ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει πολύ σύντομα κύκλο επισκέψεων στις Βαλκανικές χώρες με σκοπό την συνεργασία με τις χώρες αυτές αλλά και την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού, δίνοντας έμφαση στην ευρύτερη περιοχή μας.

Γνωρίζω πολύ καλά πως ο Υπουργός Οικονομικών και όλο το επιτελείο του δίνουν έναν άοκνο αγώνα εδώ και πολλούς μήνες, προσπαθώντας να κρατήσουν ευαίσθητες ισορροπίες και να στηρίξουν ιδιώτες, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νοικοκυριά. Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει προς ψήφιση τολμηρά και τεχνικά δύσκολα νομοθετήματα, ενώ έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η υγειονομική κρίση και γι’ αυτό οφείλονται σε όλους πολλά συγχαρητήρια.

Προσωπικά, είμαι σίγουρος ότι με τον κ. Σταϊκούρα στο τιμόνι της οικονομίας και με τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας, θα ξεπεράσουμε και αυτό το δύσκολο σκόπελο και πολύ σύντομα η ελληνική οικονομία θα επανεκκινήσει δυναμικά!