Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί το επιτυχημένο κυβερνητικό έργο στην οικονομία της

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σπουδαίτητα του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση.

Συζητείται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το «Μεσοπρόθεσμα Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025», το οποίο, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που δυστυχώς παρατάθηκε από την πανδημία, σηματοδοτεί την ολική ανάκαμψη και πλήρη επαναφορά της χώρας σε ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Με βασικούς άξονες τη στοχευμένη ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, τη διατήρηση ταμειακών αποθεμάτων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, επέρχεται σιγά σιγά η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης, όπως αποδεικνύεται από την ισχυρή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών αγαθών, τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και φυσικά το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022 προβλέπεται να είναι της τάξης του 6,2%, με τις επενδύσεις να αυξάνονται έως το 2025 κατά 30,3%.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2023 αναμένεται να φτάσει το 2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ανεβαίνει στο 2,8% το 2024 και στο 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας θα διαμορφωθεί στο 16,3% φέτος, για να μειωθεί στο 14,4% το 2022, στο 13,2% το 2023, στο 11,9% το 2024 και στο 11,1% το 2025.

Σε σχέση με τις προσλήψεις στο Δήμοσιο, παρά το γεγονός ότι ακολουθείται ο κανόνας 1:1 για προσλήψεις και αποχωρήσεις στο Δημόσιο, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει συνολικά 109.175 προσλήψεις στην πενταετία έως το 2025 έναντι 74.178 αποχωρήσεων. Ειδικά φέτος προβλέπονται 32.870 προσλήψεις, εντός και εκτός κανόνα.

Δεδομένης, μάλιστα, της εγγενούς αβεβαιότητας που συνεπάγεται η πανδημία και η πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού διεθνώς αλλά και των επιπτώσεών τους στην ελληνική οικονομία, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οδηγήθηκαν στην απόφαση να ισχύσει, για πρώτη φορά από το 2011 που θεσπίστηκε, στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης, η γενική ρήτρα διαφυγής. Με βάση τη ρήτρα αυτή, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού.

Έτσι, η στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστεί με στοχευμένα μέτρα όπως:

  • Το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων
  • Η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ-μεσοσταθμικά-κατά 22%
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% και του συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% - αύξηση αφορολογήτου για κάθε παιδί
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%)
  • Αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και για το 2022
  • Επιπλέον μείωση-κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες-των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και για το 2022 .

Με όλα τα προαναφερθέντα μέτρα στήριξης, με τις ουσιαστικές μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων είναι βέβαιο ότι μέχρι το 2025, η Ελλάδα, θα τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που θα τη φέρει στο κατώφλι μιας νέας καλύτερης εποχής.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του, συνεχίζουν να δίνουν καίριες απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, φέρνοντας συνεχώς θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.

Η καθοδήγηση και η εποπτεία κάθε πτυχής του κυβερνητικού εργου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί, αναμφισβήτητα, τον καταλυτικό παράγοντα της θετικής εικόνας που αποπνέει η χώρα μας τόσο σε επίπεδο διακρατικών και ευρωπαϊκών σχέσεων όσο και σε επίπεδο αγορών. Η υποδοχή του στη περιοχή μας αυτές τις ώρες αποδείκνυει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους πολίτες.

Όλοι μας βάλαμε «πλάτη» και μαζί τα καταφέρνουμε, με επιμονή, μεθοδικότητα και όραμα...