Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ενημέρωση για πακέτο μέτρων 500 εκατ.ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες σχετικά  με το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί, δυστυχώς, σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά .

Ειδικότερα:

1) Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με το  συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.
  • Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα ώστε, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς.
  • Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι επειδή η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

2) Διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα  ανώτατα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνονται σε :

  • 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο.
  • 26.000 ευρώ από  24.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά
  • 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ για μια  οικογένεια με τρία παιδιά.

Παράλληλα, αλλάζουν και τα περιουσιακά κριτήρια καθώς :

  • Για τον άγαμο η αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 180.000 ευρώ από 130.000
  • Για τους έγγαμους σε 300.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

Έτσι, με τα νέα δεδομένα:

 • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ.
 • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένοντας για μία ακόμη φορά συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχώρησε στη δημιουργία  «ασπίδας» των νοικοκυριών στις ανατιμήσεις στην ενέργεια με μία δέσμη μέτρων 500 εκατ.ευρώ. Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν κάθε φορά με στόχο την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Αναζήτηση