Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Άλλη μια ευρωπαϊκή οικονομική επιτυχία της χώρας μας

Η χώρα μας βγαίνει κερδισμένη σύμφωνα με την ομόφωνη Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε. 

Όπως προβλέπεται – μεταξύ των άλλων –  η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών, ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της συμφωνίας αυτής:

  • Κατοχύρωσε τη δυνατότητα για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η πρόταση Οδηγίας, όπως τελικά υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση, σε ευρωπαϊκό νομικό κείμενο, τη δυνατότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή ειδικών μειωμένων κατά, έως 30%, συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς
  • Πέτυχε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτών με την παροχή δυνατότητας εφαρμογής νέων μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, με τις επιμέρους προϋποθέσεις που ορίζονται ακόμα και μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων καθεστώτων και συστημάτων άλλων κρατών μελών, όπως είναι οι ρυθμίσεις για το κρασί, το αγροτικό πετρέλαιο και άλλα. Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, σε υπηρεσίες για την γεωργική παραγωγή και να αξιολογήσει τη δυνατότητα εφαρμογής υπερμειωμένων, ακόμα και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, σε αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές.
  • Πέτυχε περαιτέρω εμπλουτισμό του καταλόγου μειωμένων συντελεστών, με παροχή δυνατότητας ενδεικτικά εφαρμογής μειωμένων έως μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ σε είδη και τροφές πρώτης ανάγκης, σε ηλιακά πάνελ, σε βρεφικές πάνες, σε χειρουργικές μάσκες, σε ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό, σε αναπηρικά είδη, σε μεταφορές προσώπων, σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, εφαρμογή απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών και πανδημιών, εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες livestreaming θεαμάτων, υπηρεσίες διαδικτύου, ηλεκτρονικά ποδήλατα, παιδικά ρούχα και παπούτσια, εφαρμογής μειωμένων συντελεστών στο βιοαέριο ή και στην εγκατάσταση υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών συστημάτων θέρμανσης, που πληρούν όμως τα κριτήρια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συνέχιση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Πρόκειται για μία ακόμη τεράστια επιτυχία του Υπουργού Οικονομικών κ.Σταϊκούρα και όλου του οικονομικού επιτελείου. Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.