Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ομιλία στη Βουλή για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022

Στην ομιλία μου, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022» ανέφερα ότι, παρά τις αβεβαιότητες, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας για το 2021 εκτιμάται στο 7% και το 2022 στο 4,5%, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουμε φέτος την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά το ζήτημα της ανεργίας, υπογράμμισα ότι αναμένεται να αποκλιμακωθεί κατά 1,7% και ανέφερα ότι το Σεπτέμβριο του 2020, η ανεργία στη χώρα μας ήταν στο 16,5%, ενώ το Σεπτέμβριο του 2021 έπεσε στο 13%, δηλαδή, υπήρξε βελτίωση κατά 3,5 μονάδες. Επομένως, μέσα σε 12 μήνες και εν καιρώ πανδημίας, βρήκαν εργασία περισσότεροι από 140 χιλιάδες συμπολίτες μας.Εν συνεχεία, αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, σημείωσα ότι οι δημόσιες δαπάνες θα είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021, όσο και έναντι του 2019. Συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία διαμορφώνονται στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 ή στο 6,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
Τέλος, όσον αφορά την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων επεσήμανα ότι αυτή θα ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ περιλαμβάνοντας πλήθος μέτρων όπως:
  • η αύξηση της κρατικής επιδότησης σε λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου,
  • η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων επιλεξιμότητας,
  • ο διπλασιασμός του ποσού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το μήνα Δεκέμβριο, και
  • η παροχή πρόσθετης ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Το 2022 αναμένεται να είναι έτος επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας.
 
Σε αντιδιαστολή με τον περσινό Προϋπολογισμό, ο οποίος επικεντρωνόταν στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την ανάπτυξη και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.
Ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έφερε προς ψήφιση έναν κοστολογημένο και ισορροπημένο προϋπολογισμό, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνησή μας τρέφει κοινωνικές ευαισθησίες, χωρίς όμως να τίθεται εκτός πραγματικότητας.
 
Οι αυταπάτες ούτως ή άλλως αποτελούν προνόμιο άλλων, όχι δικό μας.