Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ομιλία στη Βουλή για μείωση ΕΝΦΙΑ, αμβυκούχους, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.

Κατά τη χθεσινή ομιλία μου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738_2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020_1151 και (ΕΕ) 2021_1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις» ανέφερα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη υλοποίηση των δεσμεύσεων της σημερινής Κυβέρνησης για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, του αγροτικού κόσμου αλλά και όλης της κοινωνίας.

Αναλύοντας τις επιμέρους διατάξεις, τόνισα ότι με το νομοσχέδιο εισάγεται ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης των δανείων για πρώτη κατοικία, με την κρατική επιδότηση στη δόση δανείου να ανέρχεται στο ποσό των 70 έως 210 ευρώ και στόχο την αναστολή κάθε διαδικασίας πλειστηριασμού για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Στη συνέχεια, αφού εξέφρασα τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα όσο και προς τον Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο, διότι άκουσαν με μεγάλη προσοχή τα δίκαια αιτήματα των αμβυκούχων που τους μετέφερα, ανέλυσα τις νέες ευεργετικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκα:

  • στο μειωμένο έως και 85% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης,  
  • στην επαναφορά της δυνατότητας χονδρικής διάθεσης του προϊόντος απόσταξης των διήμερων αποστακτών από σημεία πώλησης αλκοολούχων ποτών, που είχε καταργηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ το 2018,
  • στη δυνατότητα που δίνεται στους διημέρους μικρούς αποσταγματοποιούς να αποστάζουν, πέραν των λοιπών επιτρεπόμενων σήμερα πρώτων υλών, οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και σύκα, και
  • στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την έκδοση άδειας απόσταξης.

Επιπλέον, υπογράμμισα ότι η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις,  προχωρά σε δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να πληρώνουν 34%, δηλαδή κατά ένα τρίτο λιγότερο φόρο, σε σχέση με το 2018.

Έκανα ειδική αναφορά και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία θα φορολογείται για το έτος 2022 με μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης και ότι ο ΦΠΑ στα λιπάσματα μειώνεται μόνιμα από το 13% στο 6%.

Κλείνοντας την ομιλία μου, ανέφερα ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στοχευμένες κινήσεις στηρίζει την κοινωνική συνοχή, συνεχίζει την πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, και παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Επίσης, θα ήθελα ευχαριστήσω τους αρμόδιους Υπουργούς που άκουσαν την εισήγησή μου, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι παράγραφοι 2α και 2γ του άρθρου 5 της Υπουργικής Τροπολογίας που αφορά στη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και πλέον αναφέρονται ρητώς και οι κάτοικοι της Θάσου ως δικαιούχοι των 50€, που εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκαν στην αρχική τροπολογία.

Αναζήτηση