Επισκέφθηκα σήμερα τις πληγείσες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και εν γένει κακοκαιρία καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι.
Συνομίλησα με τους αγρότες της περιοχής, συνέλλεξα οπτικοακουστικό υλικό και πήρα δείγματα καρπών που χτυπήθηκαν. Με συνοδεία αγροτών, διεπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, οι συνέπειες της οποίας θα είναι μακροχρόνιες για τις καλλιέργειες της περιοχής, λόγω της σφοδρότητας και της ποσότητας χαλαζιού που έπεσε στη περιοχή. Επίσης συμμετείχα σε τοπική συνάντηση αγροτών, προκειμένου να υπάρξει προτεραιοποίηση κινήσεων και να δρομολογηθούν ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ευθύς αμέσως, επικοινώνησα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά και τον ενημέρωσα για το μέγεθος των ζημιών. Έχοντας ενημερωθεί για καταστροφές που σημειώθηκαν και σε παραπλήσιες περιοχές, ζήτησα από τον Υπουργό να δοθεί μια συνολική λύση και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο Υπουργός με διαβεβαίωσε πως η καταγραφή των ζημιών θα γίνει άμεσα με κλιμάκια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Επίσης είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος με ενημέρωσε πως η αναγγελία των ζημιών θα ξεκινήσει αύριο, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη καταγραφή.
Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά τέτοια περίοδο η περιοχή μας πλήττεται από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Είναι προφανές ότι τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, ενώ το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι επλήγησαν και καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί με δίχτυα. Αυτό δείχνει ότι κάποια πράγματα είναι πέρα από τις δυνάμεις και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι αγρότες για να προστατέψουν το βιος τους. Η ανάγκη για αντιχαλαζική προστασία είναι αναντίρρητη πλέον.
Από χθες το τηλέφωνο μου δεν σταμάτησε να χτυπά. Ευχαριστώ τους αγρότες για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν μπροστά στο πρόβλημα τους. Οι ενέργειες μου για την αποκατάσταση τους θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.